Radyo Ses – Podcast 33

 

Ağırlıklı olarak progressive rock, post rock ve djent türlerinde çıktığımız yolculukta 33. programla ruhlarınıza konuk olalım. Programı bilgisayarınıza indirmek ve online dinlemek için buraya, Radyo Ses kanalına ücretsiz abone olmak ve yayınları cihazınıza otomatik olarak indirmek için ise şuraya tıklayın.

Yayında neler var?

Radyo Ses - Podcast 33

Yayının odağı sanatsal bir albüme imza atan ABD’li grup Dream the Electric Sleep idi. Grubun 2014 çıkışlı ‘Heretics‘ albümünden toplamda üç adet parçaya ve Matt Page’in albüm tasvirlerine yer verdik. Page, web sitesinde de kaleme aldığı yazılarda şunu söylüyordu:

Sanatçı, yarattığı eserleri açıklayabilmek için, onlar hakkında ne kadar konuşması gerektiğini ustaca ayarlamalı. Şarkıları her yönüyle ele almak dinleyicinin yorum alanını daraltırken, sığ bilgi vermek giriş noktalarını azaltabiliyor.
 
Heretics adlı albüm, insanların inandıkları değerler peşinde koşmaları ile birşeyleri yerine getirmek zorunda olmalarının çelişkisini Elizabeth adlı bir şahısta somutlaştırarak anlatıyor. Resmedilen Elizabeth ailevi sorumlulukları olan ama bir yandan kızı ve kendisi adına daha iyi bir gelecek için yaşayan bir kadındır. Elizabeth 20. yy’da yaşamış bir süfrajettir ve albüm kendini ideallere adayanların yaşadığı  aşk ile umut,  nefret ile kuşku arasında gidip gelen duyguları işler. Yani bir nevi, Elizabeth’ten genele ve günümüze doğru gideriz.      
 
Albüm kapağına tarihe damgasını vurmuş ve peşinden koştukları amaçlar sebebiyle marjinal damgası yiyen kadınları yerleştirdik. Bunlardan hiçbiri Elizabeth değilse de tamamı onun ruhunu simgeler. Onlara zıt düşen çağdaşları ise bu kadınları kendi dönemlerinin popüler ideolojisine bir tehdit olarak gördüğünden, onları kafir olarak algılar. Bu amaçla albümün adını Heretics koyduk.

Bozzio Levin Stevens, Darkest Hour, Animals as Leaders, The Gothenburg Address ve Catacombe’a yer verdiğimiz bu yayının indirmek için buraya, yayınların cihazınıza otomatik olarak nasıl indirileceğini anlatan link için ise şuraya tıklayın.